Az ballib áfium ellen való orvosság

Góg és Demagóg fiai

Góg és Demagóg fiai

Szele nem érti

2022. január 13. - Gógita

Trump receptje című agitációs művében Szele Tamás publicista nem érti és sajnálkozását fejezi ki azért, mert a bejegyzései kommentmezőjét az FB-n "elönti a mocsok".

Mondjuk én először azt nem értem, hogy egy közéleti és politikai kérdésekben oly aktívan publikáló, "megmondóember", miért nem meri a blogján is kitenni a gondolatait, állításait, véleményét kritikának? A köznép kritikájának?
Igen, azok között lesznek mocskolódók is, ez ma így megy. De talán találna ott olyanokat is, amelyek rámutathatnának egyes állításainak valóság vagy éppen valótlanság tartalmára! Ez általában nem hátrány, sőt kívánatos. Kivéve nyilván akkor, ha a publicisztika célja nem a párbeszéd, a megvitatás, hanem pusztán a hangulatkeltés. Utóbbi esetben érthető, hogy zavaró tényezőket nem engednek hozzászólni, nehogy a hatást csökkentsék.
De akkor az FB-n miért? Nos, talán azért, mert míg egy blogon viszonylag szűk, rutinos, érvekkel is operáló kör kommentel, addig az FB-n boldog boldogtalan, és ott valóban nincsen szinte semmiféle vita, csak az őrjöngés. És talán éppen ezért lehet ott és csak ott kommentelni, mert van mire mutogatni, hogy tessék, "ömlik a mocsok". "Ezek" (és ide mindenki pártállástól függően be is helyez embereket) ilyenek.

És máris lehet vészt jósolni, világvége hangulatba kerülni, manifesztálni a fenyegetést. Kijelölni az ellenséget. Mert, hát "ezek" az emberek fenyegetőek. Veszélyesek.

És mi másról is szólna a Trump receptje, mint Orbánról!
Hiszen annyi sok az analógia. Nem? Nem. De ez mit sem érdekli Szelét, mert ő el akar érni egy hatást. Orbán ellen. És ehhez kell most éppen Trump. Mozgósító hívószó, az ő térfelükön. Mint a náci és társai. Ha náci, ha Trump..., akkor az kérem rossz! A gonosz maga. Vagyis Orbán maga.Tovább érvelni, tényeket citálni nem is kell. A bélyegzés önmagában is működik. Nem is akárhogyan. 

A demagógia és a manipuláció nem annyira bonyolult. Tedd egy mondatba a taszító szavakat az ellenfeled nevével és máris működik a dolog.
A "náci-kártya", most éppen "Trump-kártya", tipikus érvelési hiba és manipulációs eszköz!

Ezt írja ezekről a Wikipedia:

"A náci kártya – azaz a náci jelző indokolatlan használata vita közben – egy érvelési hiba. Érzelmektől átfűtött viták hevében előfordul, hogy az egyik (néha mindkét) oldal megpróbálja a nemzetiszocializmussal vagy a Harmadik Birodalommal valamilyen módon összefüggésbe hozni a vitapartner(ei)t. Mivel a nemzetiszocializmus nevében súlyos, emberiesség elleni bűntetteket követtek el, az úgynevezett náci kártya kijátszása alkalmas a vitában részt vevő fél megbélyegzésére, egyúttal a figyelem elterelésére annak valódi érveiről. A náci kártya gyakorlatilag ultima ratióként funkcionálhat. A nácizás azok közé az érvelési hibák közé tartozik, amik a hallgatóság igen mély, tudat alatti érzelmeit veszik célba: a félelmet, halálfélelmet, egzisztenciális rettegést, gyűlöletet. Ezért nehéz ellene védekezni, mivel ahol előkerül, ott megfelelő körülmények (fogékony, manipulálható közönség, társadalom) esetén a racionális érvek már nem számítanak többé. A nácigyanússá tett személy nemcsak a vitát vesztheti el: egzisztenciája, tekintélye is veszélybe kerülhet, megsemmisülhet, zaklatás áldozatává válhat; ami elejét veheti a további vitáknak. Ezért a politikai manipuláció gyakori, kényelmes és nagyon hatékony eszköze a nácikártya. Hasonló érvelési hiba lehet a „kommunista”, a „liberális” kártya kijátszása is, vagy a hazaárulózás. A náci kártya olyan logikai hiba, mely gyakran más érvelési hibák (gyenge analógia, csúszós lejtő) alkalmazásával jár együtt. A náci kártya kijátszása alkalmas a vitapartner démonizálására, s a legtöbb esetben végérvényesen kisiklatja a párbeszédet."

De hát ki akar itt párbeszédet? Szele? Vagy a kommenteléseket a blogján letiltó nem egy publicista kollégája?
Dehogy akarnak ők párbeszédet. Még kiderülne, hogy a tényeik zöme csak vélemény, sőt vélekedés, és láthatóvá válna a motivációjuk is, hogy miért azt és miért úgy kommunikálják. Hogy a véleményük nagyon is irányított. Hogy ne mondjam, összehangolt. (Mint amikor egy magyar újságíró ír egy cikket amerikai lapba, és azt itthon a saját politikai oldal lobogtatja, mint amerikai cikket!!! Ismerős, ugye? De elég csak elmenni az EU némely hivataláig, és gittegyletéig, amikről nem lehet nem tudni, hová húznak! És miért? Lásd a Szele cikkében idézett European Council On Foreign Relations-t! Amelynek komoly szakértői le bírták írni, hogy szerintük Orbán, ha veszít sem adja át a hatalmat! És akkor majd... Persze nem biztos, de... Hol és hányszor hallottuk már ezt??? És KIKTŐL??? Ugye?)
Szelééknek nem érdekük, hogy ott legyenek az ellentétes vélemények is, amelyek sok esetben igen csak kitágítanák az olvasók látókörét, mert ez nem kívánatos. Nem működne a varázs. Nem váltaná ki a kívánt hatást.

Az egész hatásvadász cikkét beidézhetném annak magyarázatául, hogy az emberek egy nagy része miért lesz tőle dühös, miért érzi magát megtámadva, és ezért miért írnak akár vaskos kommenteket.
Persze mindig ott van az alja is, a seprő. Aki csakis gyűlölködni megy fel egy blogra, vagy az FB-re, hogy kiadja a feszültséget.
De ott vannak azok is, akiket megtámad, akik tudják, hogy mi nem igaz abban, amit Szele vagy más ír.
És dühösek ettől. A nem igazságtól, a nyilvánvaló manipulációktól, hergelési szándéktól kiben nem megy fel olykor a pumpa?

No, de térjünk is rá az írásra. Szele - ügyesen - messziről indít. Gondosan kiválasztott FB kommenteket idéz, hogy demonstrálja, milyen agyhalottak vannak a "jobboldalon", lám csak miket irkálnak.
Miután ezt igazolta, és jól elbánt a szalmabábokkal - nyilván okos, tényszerű, az övével ellentétes hozzászólás nem volt egy sem, amit szintén idézhetett volna -, hanyagul rátér a valódi mondandóra: a fent említett "kutatóintézet" prognózisára. Amely ugye, hogy hogy nem, azt jósolja, amit a magyar ellenzék szajkóz (évek) hónapok óta. Diktatúra van Magyarországon, tehát reális az esély arra, hogy a diktátor (Orbán) nem fogja átadni a hatalmat, akkor sem, ha veszít! 
Hogy ezt mire alapozzák? Igazolja ezt bármi a múltból? Volt olyan, hogy ha Orbánék veszítettek nem adták át a kormányt? SOHA!
Alap tehát semmi!
Avagy de: az ellenzék félelmei és manipulációja, amellyel előre be akarja biztosítani magát - ha nyer arra, ha veszít arra, de főleg utóbbira, hiszen, ha veszítenek, az nem az ő hibájukból lesz, hanem a diktatúra miatt! -, sőt, leginkább a nemzetközi támogatást és beavatkozást. Miközben frászban tartják a szavazóikat, hogy mindenképpen elmenjenek szavazni rájuk. Félelemből. Hiszen, ha nem... Jön a fekete autó. (Más kérdés, hogy azokat valójában kiknek volt szokása küldeni!)
Ez erről szól.

A szuper elfogulatlan gittegylet képes volt ezt leírni hivatalosan egy demokratikusan megválasztott kormányról Európa kellős közepén (és nem rúgták ki őket, mint alkalmatlan elemzőket, ámde ígéretes agitpropagandistákat az állásukból): „Orbán Viktor magyar miniszterelnök elveszíti a választásokat, de önmagát hirdeti ki győztesnek.
A frissen egyesült ellenzék a magyarországi választásokon legyőzi Orbán pártját, a Fideszt – legalábbis a külső választási megfigyelők szerint. De Orbán ennek ellenére, Donald Trump volt amerikai elnök módszerét követve, bejelenti, hogy ő nyert. Majd annyiban túl is szárnyalja Trumpot, hogy ő tényleg hatalomban is marad. Ez nagy utcai tüntetéseket fog kiváltani Magyarországon, és válságot robbant ki Magyarország és az EU között.”

Nyilván.

Szele a "prognózisra" kontráz: "...ez csak egy lehetőség, de tény, hogy amilyen hátborzongató, annyira valószínű. És nagyon jól illene a neopopulizmus-szuverenizmus logikájába."
Na persze. A mibe is? Abba a "logikába", amit a ballib oldal rávetít a kormányra hanyagul.

És miután nagyon valószínűvé tette, hogy ez így is lesz, lehet, még több ezer karaktert szentel az így - szinte biztosan! -  előálló apokalipszis rémségeinek kivetítésére a ballib szavazók ijedt szemeire arról, hogyan fogjuk egymást - a jobboldali szavazók őket - agyonverni az utcán.

"Nálunk viszont azért sikerülhet (egy vereség után a hatalmat megtartani - a szerk.), mert kis ország vagyunk, nagyobb arányban és mélyebben elköteleződve a kormány kérdésében, ellene vagy mellette – Trump soha nem uralta az amerikai gazdaságot, nálunk gyökeresen más a helyzet, sokkal többen kiszolgáltatottak. Ami az óceánban még hullámot sem kavar, az a lavórban szökőárt is képes előidézni.

Hogy ez a közviszonyok és a társadalom végromlásához vezetne? Igen, de az állam és annak irányítása megmaradna a mostani kezekben. És nagyobb szabadságot élveznének az ellenvélemények elfojtásában – persze, nem a rendőr ütné agyon az embert, hanem a „felháborodott hazafiak”. Sikerülhet azért is, mert a mostani ellenzék a híveinek nem tud előnyöket ajánlani, maximum azt ígérheti, hogy nagy szerencsével azonnal nem lesz semmi rosszabb, és később, még nagyobb szerencsével javulni fog a helyzet. Ami a kormánynak kiszolgáltatottak vagy mellette elkötelezettek számára semmi, de az ellenzékiek számára sem sok.

Ha tehát előkerül a Trump-féle recept, az jelentheti az alkotmányos rend és a jogállamiság teljes felrúgását, amihez talán az Uniónak is lesz pár szava, de a hozadéka az államhatalom teljes elfajulása és valószínűleg nyílt radikalizálódása lesz, ami ellen a jelenlegi világpolitikai helyzetben senki sem tehet kívülről semmit. Maximum jegyzékben ítélhetik el a kialakult állapotokat. "

Stb.

Szóval Szele Tamás nem érti, miért háborodnak fel emberek az írásain.
Én tudni vélem. Ki kellene próbálni a csúsztatások, hazudozások, szándékos hangulatkeltések, sejtetések és hergelések nélküli írást!
Mert ezekkel ő is csak egy (agitációs)propagandista. És kilóg a lóláb, hogy mi is a cél. Amire az emberek reagálnak. Ki disztingváltan, ki dühből.

A bejegyzés trackback címe:

https://kuntakinte100.blog.hu/api/trackback/id/tr4316812162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gógita 2022.01.13. 18:51:06

Sziasztok! Próbálkozom a bloggal, remélem, sikerült élesíteni.

evilwolf 2022.01.14. 19:25:41

@Gógita: Sikerült az élesítés. Vigyázz az élesítésekkel, Pegazus a jutalma. :D

Gógita 2022.01.15. 13:16:32

@evilwolf: Köszi a jelzést! :-)
Legalább tudom, hogy sikerült kitenni és még egy ember látta! :-)

Nem félek a Pegazustól, csak a véleményemet mondom, nem veszek részt összeesküvésben. :-)

Gógita 2022.01.15. 13:59:36

@evilwolf: Egyébként te hogy találtad meg a blogomat?
Azért kérdem, mert, ha nem jelenik meg sehol és nem látják, mi értelme lenne csinálni?

evilwolf 2022.01.16. 13:24:11

@Gógita: "te hogy találtad meg a blogomat? "
------
A NAGYVILÁG tartalomban láttam a címet, és onnan kattantam rá.
süti beállítások módosítása